odontologija.com

Apklausa

Kokių kursų ir seminarų jums šiuo metu reikėtų ?

Rezultatai

Forumas

Pasirinkta forumo kategorija: Gydymas

Pasirinktos temos antraštė Autorius Data

Kas is jusu naudoja darbo metu koferdama ir kokiais atvejais?

r***n@t***s.lt (ID: 5061) 2005-07-21
Gerbiami kolegos, kas is jusu naudoja darbo metu koferdama ir kokiais atvejais: 1. Estetinis bet kurios grupes dantu plombavimas. 2. Nedideles I klases ertmes plombavimas distaliniuose ir soniniuose dantyse. 3. MO, DO, MOD ertmiu plombavimas. 4. Bet kokios simptomatikos endodontitas, plombavimas per 1 seansa. 5. Bet kokios simptomatikos endodontitas, plombavimas per kelis seansus. 6. Studentams -destytojui liepiant :) Kokiais is minetu atveju jus naudojate (arba naudotumete) koferdama ar analogiska izoliacine sistema?
Puslapiai: 1 2 3 Pirmyn
Antraštė Autorius Data
RE: (ID: 0) 2005-07-21
Gerb. Kastytis Busauskas yra vienas is labiausiai gerbiamu manimi gydytoju-endodontologu. Bet tikrai nemanau, akd jeigu paklausti jo, ar reikia naudoti koferdama, ar nereikia endodontijos metu, nemanau kad atsakytu nereikia. Ka jis naudoja savo praktikoje, nezinau, nebuvau jo kabinete ir deja neteko matyti kaip jis dirba tiesiai su pacientu. Atvejuose, kuriuos jis pavaizduoja kursose, tikrai daznai galima pamatyti kad koferdama yra nenaudojama. Bet ar tai sako kad tai yra dazni atvejai - tikrai reiketu oaklausti pati dr. Busauska. O kazkas cia labai protingai pastebejo, kad dirbant su mikroskopu, daznai tenka izuolioti kelis dantys salia gydomo danties, kad vaizdas butu geresnis ir operacinis laukas didesnis, kas leis lengviau manipuliuoti su instrumentais. Na o patingeti ir neuzdeti koferdamo, jeigu tai leidzia galimybes - tikrai ne geras pasiaiskinimas.
To Renaldas: Su RootZX dirbu jau labai ilga laika, tiksiau sakant nuo to momento kai iejau i klinikas studiju metu. Nuo to laiko esu su juo susibendraves ir puikiai viens kita suprantame. Nustatyti tiksliai dirbtini ilgi - tai vienas is svarbiausiu etapu visame endodontiniame gydyme. Budas kaip jis yra atliekamas naudojant apekso lokatoriu taipogi yra labai svarbus. Pav. yra butina "praeiti" pradzioje uz virsunes, kad konkreciai Root ZX parodytu apeksa, ir letai istraukti instrumenta, iki tol kol parodys fiziojogine virsune. Tai reikia daryti pradzioje su kiekvienu smulkiu failiuku, t.y. 6, 8, 10, na ir 15. Tai uztikrins tikslus jo parodymus, na ir leis neuzblokuoti kanalo. Papildomai faktas - visi iki vieno apekso lokatoriu geriausiai veikia sausoje aplinkoje, nors gamintojai teikia kad nera skirtumo, ar slapia aplinka ar sausa. Kiekis skyscio kanale labai svarbus, nes jeigu yra du kanalai salia ir skystis bus abejuose, parodymai gali buti netikslus. Ir taip toliau... Na mikroskopo neturiu, pavydziu tiems kas turi ir dirba su jais. Tikiu kad tai pats malonumas, na ir po tam tikros praktikos tikrai darbo palengvinimas.
RE: r***n@t***s.lt (ID: 5061) 2005-07-21
Endodontijos atveju koferdamas arba analogiskas izoliavimo sistema BUTINA. Nebent techniskai neimanoma to padaryti. Uzdejimo laikas su kaupu atsipirks, kai paskaiciuosite, kiek sutaupote siekdami lignino volelio, laikydamas viena ranka uz zando pacientui ar nuolat reguliuodamas siurbli. IMHO
RE: r***n@t***s.lt (ID: 5061) 2005-07-21
O ka parodytu ZX, jei ties apeksu butu like siek tiek neekstirpuotos pulpos? Man nuojauta kuzda, kad rodys sis daiktas apeksa!
Didziai ant Lietuvos gerbiamas grantas-endodontas dr. Busauskas retai naudoja koferdama.ar jis irgi uzsiima ne endodontija. p.s. is tiesu tai nieko neturiu as pries ta koferdama.Pats naudoju, kai netingiu.
RE: i***o@d***m.lt (ID: 734) 2005-07-21
del apekso lokatoriu: root zx tikrai vienas is geriausiu apekso lokatoriu. kitu firmu trecios kartos apekso lokatoriai nuo root zx tikslumu nebesiskiria, o kaip kurie ju net siek tiek pigesni. nors pripazinsiu as taipogi dirbu su root zx daug mieliau nei su dentspy arba kerr aparaciuku. kas liecia kanalu paieskas tai jas atlikineju dazniausiai su mikroskopu. beje apie mikroskopus galiu papasakot ir daugiau jei idomu. turiu kelias firmas kurios ikyriai man juos siulo. keli ju gana neblogas pasiulymas finansiniu aspektu, o vienas net labai geras kainos ir kokybes santykio atzvilgiu.
O dabar pasivadinusiam save Pilsudzkiu. Zodi "asmeniskai" suprantu "asmeniskai". Jeigu norite ka nors paklausti "asmeniskai", tai rasykite i mano "asmenini" e-mail\'a. Jis tikrai nesugalvotas sitam forumui. Apsimetineti zymaus zmogaus pavarde ar vardu man butu geda. Butu gerai jeigu padarytumete isvadas, o dar geriau jei surastumete savyje drasos ir prisistatytumete. O del jusu klausymo atsakysiu. komplikacijos kurias jus isvardinote pasitaiko ir man ir man daugeliui gydytoju kurie naudoja koferdama. taisyklingai pasirinkus klamerius, atitinkamai pasiruoses darbui, tokie smulkus dalykai kai gingivitas po koferdamo ziedo yra lengvai kontroliuojami. Del recesijos po ziedo, tokiu dalyku irgi galima isvengti pasinaudojus tam tikromis salygomis. O vat chu... atlikta endodontija, arba V klases plomba su medziagos pertekliais, arba medziaga tarpdantyje, sukeliainti kaulu resorpcija, periodontines kisenes ir pan. dalykai - tai yra komplikacijos, del kuriu tikrai verta pasukti galva ir siek tiek pasinervuoti. Ir dar - cia jau faktai: endodontija be koferdamo tai ne endodontija.
To klinika. Dekui, radau ta puslapy su klameriais. Paieskosiu internete papildomos informacijos. Dekui uz patarima del repliu korekcijos. Del plastmasiniu ziedu nesu tokiu bandes, kad ir tikslo kazkaip nebuvo. Gal ir neteisingai elgiuosi, bet RVG nuotraukas darau dazniausiai tik pradzioje gydymo, ir pabaigoje. Nuotrauku su instrumentais kanalose ar gutapercos kaisciais, kad patikrinti ar geri nustaciau dirbtinius ilgius, darau mazai. retkarciais kai turiu siokiu tokiu itarimu. Siaip dirbu su apekso lokatoriumi Root ZX, i jo parodymai man yra svarbiausi. Butent jais pasitikiu labiausiai. Root ZX mano ir daugeliu zinomu endodontu nuomone yra geriausias sukurtas visu laiku apekso lokatorius (mano nuomone - tobulas produktas), tai kad sito mano darbui pakanka. Dar man labai patiko tavo zodziai: "daugelis is dalyku kurios as savo praktikoje taikau nera 100% finansiskai atsiperkantys Lietuvos salygom. bet is kitos puses kodel turint galimybe nepagerinti konkrecios klinikines situacijos sprendimo. juk tobulumas (perfection) susideda is daug mazu detaliu, taciau pats tobulumas yra kur kas daugiau nei maza detale". Juos tikrai verta prisiminti. As taipogi taikau labai daug tokiu dalyku, kurie tikrai Lietuvos salygomis neatsipirks greitai (jaigu is viso atsipirks kada nors). Gal dar prideciau, kad paieska kalcifikuotu kanalu koronaliniame (reciau viduriniame) saknies trecdalyje irgi yra gan sunkus dalykas. Daznai tenka padaryti RTG nuotrauka, kad pasitikrinti ar nenukrypau nuo taisyklingo kelio. Tada metalinis klameris gali sukelti sunkumu, uzdarydamas vaizda.
To Jaroslaw asmeniskai. Ar nepasitaiko po koferdamo uzdejimo trauminiu gingivitu, periodontitu su dantenu recesija...Bet kokia intervencija, procedura rizika.kur galima apseit be koferdama, ten ir nededu.
jei nuotrauka darete ne pats, o asistente, daznai is ekscentriskai norimos gauti RN gaunasi "is apacios i virsu su mazu uzlenkimu i sona" ir pan. tada metalinis klameris, priklausomai nuo jo soniniu daliu dydzio gali uzimti dideli saknies plota. zinoma, jei Jus naudojate lateraline kondensacija arba termafila Jums tai tikriausiai netrukdys, taciau, jei dirbate su vertikalia technika ar kita karstos gutapercios technika daznai tokie "artefaktai" nelabai maloni staigmena. todel visas RN endo metu darausi pats. na o klamerio problema ant nuotraukos ne tik endodontijoje svarbi, bet ir kultinio kaiscio preparacijos kontroles metu, kurios metu mes dirbame koronalinime ir viduriniame trecdaliuose. be to akcesoriniai kanalai moliaruose gana daznai neina iki pat rentgenologinio apekso, todel noretusi ir ten gauti geresne vaizdine kontrole. daug tokio pobudzio problemu galima isvengti su ash klameriais, taciau ne visas. ir dar: plastmasiniai klameriai netiek zaloja danti cervikalineje dalyje kaip metaliniai. na bet cia tik mano asmenine nuomone, kuriai kritika galetu buti kad daugelis is dalyku kurios as savo praktikoje taikau nera 100% finansiskai atsiperkantys Lietuvos salygom. bet is kitos puses kodel turint galimybe nepagerinti konkrecios klinikines situacijos sprendimo. juk tobulumas (perfection) susideda is daug mazu detaliu, taciau pats tobulumas yra kur kas daugiau nei maza detale.
Puslapiai: 1 2 3 Pirmyn

Žinutes gali rašyti tik registruoti vartotojai.

Atgal į forumo kategoriją

Atgal į forumą

Odontologija.com | Visos teisės saugomos. El. paštas: info@odontologija.com